O mnie



Wiele czynników złożyło się na wybór dietetyki i psychodietetyki. Doświadczenie zawodowe zdobywałem zarówno w placówkach państwowej służby zdrowia (Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie jak i później w gabinetach prywatnych (m.in. sosnowieckim Ośrodku Badawczo Rozwojowym Psychologii Stosowanej czy warszawskim Gabinecie Psychodoradztwa).Bliskie mojej pamięci są także doświadczenia dydaktyczne- wspólnie ze studentami toczyliśmy długie rozprawy o wpływie psychiki na zachowania determinujące sposoby odżywiania. Śmiało, dzisiaj, można uznać, że były to pierwsze kroki zapełniające wiedzą obszar określany teraz jako psychodietetyka. Dlatego w mojej pracy nie jest nadużyciem stwierdzenie, iż przypadki trudne nie stanowią bariery w pracy terapeutycznej. Są wyzwaniem, W nadwadze i otyłości z powodzeniem wykorzystuję różne metody, także biostymulację. Nie ulega wątpliwości jak ważny to element inicjowania czynników motywacyjnych czy też później w stabilizacji osiągniętego poziomu. W prezentacji zawodowego dorobku, podobnie jak moja Mentorka śp. Pani Profesor Maria Szulc uważam, że najlepszą weryfikacją i recenzentami są pacjenci. Usłyszałem to na warszawskiej AWF od nieodżałowanej Pani Profesor, gdy poprosiłem o wskazówki przy pisaniu książki o biostymulacji. Trudno się nie zgodzić z sentencją, która, co potwierdza rzeczywistość może być obecnie uważana za wizjonerską. 😊

-Sławomir Lubicz-Sienicki