Psychodietetyk Anna Romanów - logo
Pomagam
       Wspieram
Motywuję

Wizyty

Umów wizytę »

Przebieg konsulatcji dietetycznej/psychodietetycznej


Pierwsza wizyta (przebieg wizyty; czas trwania ok.60 min)


1.Przeprowadzenie szczegółowo wywiadu psychodietetycznego.

Służy on poznaniu pacjenta oraz jego przypadku, celem dobrania skutecznego procesu zmian nawyków żywieniowych. Wywiad ten opierał się na podstawie wcześniej uzupłenionego formularza zgłoszeniowego.

Na tym etapie będzie także omawiany wypełniony wcześniej dzienniczek żywieniowy, który służy do przeanalizowania (absolutnie nie do oceniania !) dotychczasowego sposobu odżywiania pacjenta.

2.Przeprowadzenie pomiarów antropometrycznych i anazlizy składu ciała

Podczas tego etapu dokonane są pomiary masy ciała (zważenie, zmierzenie obwodu ciała) oraz analiza składu ciała na specjalistycznej wadze firmy Tanita (pomiar tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej, tłuszczu wisceralnego, wieku metabolicznego, masy kości, BMI).

3. Opracowanie indywidualnego planu żywieniowego.

Na podstawie ogólnych parametrów pacjenta, jego stanu zdrowia, historię żywieniową, trybu życia, preferencje i możliwości kulinarne i wiele innych czynników, zostanie ułożony racjonalny, dobrze zbilansowany i skuteczny jadłospis. Zostanie on wysłany do pacjenta drogą mailową (lub osobiście) w ciągu 2-3 dni roboczych.

a) W przypadku redukcji tkanki tłuszczowej jadłospisy wraz z przepisami układane są w następujący schemat:

  • pierwszy jadłospis jest 7-dniowy, wprowadzający (można powtórzyć) przygotowuje organizm do właściwej diety, poprzez stopniowe zmniejszanie kalorii i liczby węglowodanów oraz dodatkowo zapoznanie pacjenta z proponowanymi produktami/posiłkami

  • kolejne jadłospisy właściwe 14-dniowe (można powtórzyć) są właściwie skomponowane w celu stałego systematycznego spadku wagi. Stosuje się je aż do osiągnięcia celu. Aby uniknąć monotonii oraz aby był bodziec do chudnięcia należy minimum raz w miesiącu stosować nowy odpowiednio przygotowany jadłospis.

  • ostatni jadłospis 7-dniowy wychodzący ułożony jest w taki sposób, aby pozwolić organizmowi na stopniowe wyjście z diety bez efektu jo-jo (po przez stopniowe zwiększanie z każdym dniem kaloryczności i liczby węglowodanów).

b) W przypadku jadłospisów bez odchudzania (zdrowotne, dla dzieci, kobiet w ciąży, karmiących, itp.) schemat jest podobny (czyli układany jest jadłospis wprowadzający, właściwy i wychodzący).

Zasadnicza różnica jest taka, że zazwyczaj nie ma zmniejszania kaloryczności i liczby węglowodnanów. Dalej te diety powoli wprowadzają do własciego żywienia oraz pozwalają

na bieżące uzupełnianie składników odżywczych potrzebnych organizmowi oraz dopasowanie do preferencji żywieniowych, by efekt zmiany nawyków żywieniowych przebiegał prawidłowo.

4.Ustalenie dalszego planu postępowania (m.in. częstotliwość wizyt, rodzaj wizyt, itp)

Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

Na pierwszej wizycie będzie przeprowadzona analiza skłądu ciała. W tym celu powinno się:

  • założyć skarpetki, aby można je łatwo ściągnąć do badania (badanie przeprowadza się na boso)

  • powstrzymać się przed spożyciem napojów i posiłków na ok. 1h przed wizytą

  • do pomiaru tkanki tłuszczowej należy mieć pusty pęcherz

  • niewskazana analiza składu ciała na wadze u pacjentów z rozrusznikiem serca, kobiet w ciąży, ponieważ podczas badania przechodzi przez organizm prąd o niskim napięciu.


Na pierwszą konsultację dietetyczną proszę o przyniesienie:

1. Uzupełnionego FORMULARZA PSYCHODIETETYCZNEGO, w którym są zawarte szczegółowe pytania dotyczące stylu życia, sposobu odżywiania, preferowanych/niepreferoanych produktów, itp.

2. Uzupełnionego DZIENNICZKA ŻYWIENIOWEGO, w któych należy (w miarę możliwości) dokładnie i regularnie opisywać posiłek, potrawę i płyny, które spożywamy w ciągu każdego dnia. Dodatkowo, jeżeli są takie momenty, opisać co, kiedy i dlaczego podjadamy pomiędzy posiłkami. Dzienniczek powinien zawierać opisane min. 3 dni.

3. Aktualne wyniki badań krwi (morfologia, tsh, gluzkoza, mocz, lipidogram, próby wątrobowe, ew.witamina D3).


Kolejne wizyty kontrolne
(co 2 tygodnie lub 1 raz w miesiącu; czas trwania ok.30min.lub 60 min.)


Celem wizyt kontrolnych jest monitorowanie skuteczności wprowadzanych zaleceń.

Wspólnie z Pacjentem omawiane są osiągnięcia, przebieg procesu odchudzania lub zmian nawyków żywieniowych. Dokonywane są bieżąco analizy parametrów składu ciała monitorującą zmiany w parametrach organizmu. Analizowany jest jadłospis, czy spełnia wymagania kulinarne i czy jest potrzeba jego edytowania.

Specjalista analizuje wspólnie z pacjentem problemy, rozwiązuje wątpliwości a jeśli jest taka potrzeba udzielana jest psychologiczna pomoc (wsparcie emocjonalne, motywacja, zdrowe postrzeganie siebie i własnego ciała, ułożenie dobrego planu, strategii, zrozumienie skąd wziął się problem).

Takie wizyty kontrolne sa bardzo potrzebne, by pacjent mógł osiągnąć wyznaczone sobie cele.

Umów wizytę »